2011-02-22

Gissa landet

Har spenderat delar av kvällen med att lyssna på ännu ett intressant reseföredrag.
Tänkte, i bästa på-spåret-anda, köra en lite "gissa-landet" tävling här, så kan ni väl kommentera på när ni kom på vilket landet är.

5: Trots att landets nuvarande storlek bara är en liten del av dess forna, är det ändå till ytan 3 gånger så stort som Sverige. Har en huvudstad vars namn är tvådelat och stavas med mellan 2 och 5 a:n.

4: Trots det geografiska avståndet till Turkiet, är de närbesläktade. Har ett ursprungligt skriftspråk från 1200-talet, f.ö. landets storhetstid; tyvärr ersattes detta av det kyrilliska skriftspråket under den kommunistiska tiden. Tankar finns nu på att återinföra dessa tecken som allmänt skriftspråk.

3: Landet har under 3 miljoner invånare, men hela 50 miljoner boskap. På en resa i detta land kan du träffa på kameler, jakar, vildhästar för att nämna några djur.

2: Under landets storhetstid sträckte sig dess rike från Stilla Havet ända fram emot Turkiet/Östeuropa. Idag lever många i fattigdom i detta land som är på väg att övergå till en marknadsekonomi. 60% av befolkningen bor i städer, övriga är till stor del ett nomadfolk som bor på stäppen.

1: Är ett av tre länder som den "Transsibiriska"* järnvägen trafikerar. Ligger inklämd mellan Ryssland och Kina. Djingis Khan är en legendarisk ledare i detta land.




* Egentligen går Transsibiriska enbart genom Ryssland från Moskva till Vladivostok.
Den rutt som går genom Mongoliet kallas formellt Transmongolian och den rutt som rundar Mongoliet kallas Transmanchurian.

Väldigt intressant var det i alla fall, och även om jag i första hand kanske inte tänkt att åka runt med läs och res så har jag alltid varit sugen på den legendariska tågresan med ett uppehåll i Ulan Bator/Ulaan Bataar.

1 kommentar:

  1. Misstänkte att det var Mongoliet på 3, men blev inte säker för ens på 1... Det där med att det var så mycket större förr hade jag ingen aning om!

    SvaraRadera